Avrupa Tıp Öğrencileri Topluluğu (European Medical Students’ Association, EMSA) Avrupa’daki tıp öğrencilerini bir araya getirmek amacıyla 1991 yılında Brüksel, Belçika’da kuruldu. İlk toplantısını 1991 yılında 200′ ü aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştiren EMSA, ilk toplantıdan itibaren devamlı büyüyen ve her geçen gün Avrupa tıp dünyasında etkinliğini daha da artıran bir öğrenci topluluğu olmuştur. 7 yılın sonunda EMSA, Avrupa Parlamentosu tarafından “uluslararası organizasyon” olarak kabul edilen tek tıp öğrenci birliği olmuştur. Avrupa’daki tıp öğrencilerini bir çatı altında biraraya getirme fikri ilk olarak 1990 yılında Leuven Üniversitesinde gerçekleşen bir öğrenci sempozyumunda ortaya atıldı. O tarihlerde ”Demir Perde’nin” yıkılması, Berlin Duvarı’nın alaşağı edilmesi ve Avrupa’yı tek vücut haline getirme fikri EMSA’yı kuranların ilham kaynağı olmuştur.
Yani EMSA (European Medical Students’ Association), 1990 yılında Brüksel’de kurulan ve tüm Avrupa’da 150.000’den fazla tıp öğrencisini temsil eden, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.
Üst düzey savunuculuk, projeler, eğitimler, çalıştaylar ve uluslararası toplantılar için bir forum işlevi gören EMSA’nın misyonu; Avrupa’da sağlık hizmeti kalitesinde en yüksek standartları ve güçlü bir Avrupa kimliği duygusunu teşvik etmek ve kültürlerarası etkileşimi kolaylaştırmaktır.
EMSA, Avrupa Tıp Örgütlerinin (CPME, UEMS) resmi öğrenci üyesidir ve Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu tarafından tanınmaktadır.
Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA, European Medical Students’ Association) Ege Üniversitesi kolu olarak amacımız okulumuzun tıp fakültesi öğrencilerine akademik eğitim dönemlerinde alacakları tıp eğitiminin daha kapsamlı bir hale dönüşmesi adına, öğrencilerimizi tıp eğitimine daha çok çekebilmek ve ilgilerini arttırabilmek için etkinlikler, projeler yapmaya yöneliktir. EMSA, faaliyetlerini Avrupa İç Tüzüğü’nde belirtilen 6 çalışma kolu vasıtasıyla yürütür. Bunlar;
- Tıp Eğitimi
- Tıp Bilimi
- Halk Sağlığı
- Tıp Etiği ve İnsan Hakları
- Avrupa Entegrasyonu ve Kültür
- Avrupa Sağlık Politikaları’dır.
Bu çalışma kolları, ilgili uluslararası tüzükte “sütun” anlamına gelen “pillar” olarak adlandırılmıştır. Çünkü EMSA’nın yıllardan beri ayakta kalmasının altında yatan temel unsurlar yaptığı çalışmalar ve ekip olma bilincidir.
Halihazırda 30’dan fazla ülkede 130’dan fazla tıp fakültesinde aktif olarak faaliyetlerini sürdüren EMSA, 2018 yılında üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Ege Üniversitesi Avrupa Tıp Öğrencileri Topluluğu adı altında üniversitemizde çalışmalarına başlamış ve kısaltma olarak “EMSA Ege” adını almıştır.
Günden güne büyüyen ve gelişen Ege Üniversitesi Avrupa Tıp Öğrencileri Topluluğu’nun (EMSA Ege) üniversitemizde 6 çalışma kolunun yanında genetik, nörobilim ve medikal teknoloji alanlarında çalışmalarını gerçekleştirmek üzere “GENMET” kısaltmasıyla bir çalışma kolu daha bulunmakta ve aktif olarak çalışmlarını yürütmektedir.
Instagram: @emsaege
X: @EmsaEge
Akademik Danışman:
Prof. Dr. Servet ÇELİK
E.Ü.T.F. Anatomi Anabilim Dalı